Рецепти
Селско месо со чадено свинско
Вкусен ручек од свинско месо со праз, печурки и суви пиперки. Послужете го со чаша вино и уживајте.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(чадено 1 кг може и пилешко, телешко )
Маринирани шампињони(1 тегла )
Морков(4 )
Праз(3 страка )
Целер(1 Главица)
Ловоров лист(3 )
Бело вино(200 Милилитри)
Вода(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Празот исечкајте го со морковот, целерот, сувите пиперки и ставете ги да се пропржат во тава со масло.
- Откако ќе омекнат, додајте ги печурките и пржете уште 10-тина минути.
- Во друга тава пржете го месото на силен оган (претходно исечкајте го на коцки), зачинете го и додајте го во претходната смеса.
- Се истураат заедно во тавата за печење, се додава виното и 200 мл вода.
- Зачинете и покријте ја тавата со фолија, па печете го јадењето во рерна на 200 степени околу 40 минути.
- Извадете го од рерна и прелијте го со тенка запршка (на малку масло пржете една лажица брашно и додајте една лажица црвен пипер), вратете ја тавата во рерна и печете без фолија додека да фати коричка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во