Рецепти
Шкембе во рерна
Шкембе со домати и пиперки печено во рерна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шкембе(1.5 Килограм)
Зелена пиперка(1 Килограм)
Домат(500 Грама)
Магдонос(1 Китка)
Масло(2-3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Шкембето исчистете го и исечете го на покрупни парчиња. Ставете го во тенџере на оган да се вари.
- Во земјена тава со загреано масло на рингла пропржете ги исечканите пиперки, потоа додајте ги исечканите и излупени домати и пржете додека не испари и изврие водата.
- Потоа врз смесата ставете го свареното шкембе, ставете сол и бибер по вкус, исечкан магдонос.
- Во огноотпорниот сад налејте малку од течноста во која се вареше шкембето и потоа ставете го во рерна да се пече додека не добие убава боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во