Рецепти
Сицилијански тестенини Ана Ѓорова

Оригинален рецепт од Сицилија во Вашата кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Органски интегрални тестенини(350 Грама)

Лупени домати од конзерва(600 Грама)

Моцарела сирење(300 Грама)

Сирење(100 Грама)

Модар патлиџан(5 Килограми)

Пченкарно масло(100 Милилитри)

Босилек(6 Листови)

Лук(1 Чешне)

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Хималајска сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Исечкајте ги модрите патлиџани на коцки, ставете ги во сад и посолете за да се елиминира водата. Измијте ги доматите, исушете ги и исечкајте ги на коцки.
  2. Ставете од маслиновото масло на тава, ставете го претходно измеленото чешне лук, потоа додајте ги доматите. Гответе 15-20 минути.
  3. Ставете од пченкарното масло во тава и пржете го модриот патлиџан.
  4. Исцедете го убаво маслото и додајте ги коцките модар патлиџан во доматите и листовите босилек и гответе 5 минути.
  5. Исечкајте ја моцарелата на коцки и оставете ја настрана.
  6. Во меѓувреме сварете ги тестенините. Пред да ги процедите, на страна одвојте чашка од водата во која се вареле.
  7. Откако ќе ги процедите, ставете ги во тавата со доматите и модрите патлиџани, додајте моцарела и сирење и ако е потребно додајте вода во која се вареле претходно, потоа мешајте на средна температура сè додека сирењето не почне да се топи.
  8. Тргнете го садот и послужете. Декорирајте со листови босилек.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: