Рецепти
Сицилијански тестенини
Оригинален рецепт од Сицилија во Вашата кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Органски интегрални тестенини(350 Грама)
Лупени домати од конзерва(600 Грама)
Моцарела сирење(300 Грама)
Сирење(100 Грама)
Модар патлиџан(5 Килограми)
Пченкарно масло(100 Милилитри)
Босилек(6 Листови)
Лук(1 Чешне)
Маслиново масло(5 Супени лажици)
Хималајска сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Исечкајте ги модрите патлиџани на коцки, ставете ги во сад и посолете за да се елиминира водата. Измијте ги доматите, исушете ги и исечкајте ги на коцки.
- Ставете од маслиновото масло на тава, ставете го претходно измеленото чешне лук, потоа додајте ги доматите. Гответе 15-20 минути.
- Ставете од пченкарното масло во тава и пржете го модриот патлиџан.
- Исцедете го убаво маслото и додајте ги коцките модар патлиџан во доматите и листовите босилек и гответе 5 минути.
- Исечкајте ја моцарелата на коцки и оставете ја настрана.
- Во меѓувреме сварете ги тестенините. Пред да ги процедите, на страна одвојте чашка од водата во која се вареле.
- Откако ќе ги процедите, ставете ги во тавата со доматите и модрите патлиџани, додајте моцарела и сирење и ако е потребно додајте вода во која се вареле претходно, потоа мешајте на средна температура сè додека сирењето не почне да се топи.
- Тргнете го садот и послужете. Декорирајте со листови босилек.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во