Рецепти
Сладолед торта со пекан ореви Ана Ѓорова

Торта со фил од ванила сладолед и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пекан ореви(5/2 Чаши)

Шеќер(1/2 Чаша)

Брашно(1/2 Чаша)

Путер(8 Супени лажици)

Јајце(1 )

Вода(1/4 Чаша)

Сладолед од ванила(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
  1. Измешајте 3/4 чаши пекан ореви и шеќер во блендер. Откако убаво ќе се сомеле смесата, додајте го брашното и путерот.
  2. Изблендираната смеса измешајте ја со жолчка од јајце и 1/4 чаша ладна вода. Мешајте додека сè убаво не се соедини, а потоа распоредете ја во кружен калап за торти и ставете ја во фрижидер 1 час.
  3. Извадете ја смесата од фрижидер, ставете ја на набрашнета работна површина и со сукало истенчете ја во круг, а потоа ставете ја во калап за печење со димензии 22-25 сантиметри.
  4. Издупчете ја со вилушка на површината и печете ја во загреана рерна на максимум, околу 20 минути додека не добие темнокафена боја, а потоа оставете ја целосно да се олади.
  5. Белката од јајце изматете ја, додајте 2 чаши пекан ореви и 2 лажици шеќер. Убаво измешајте и распоредете ја смесата во калап со хартија за печење и печете 10-тина минути, а потоа оставете да се олади.
  6. Кандираните ореви измешајте ги со сладоледот од ванила и убаво соединете. Добиениот фил ставете го врз оладениот пандишпан и израмнете со готварски нож. Декорирајте со повеќе пекан ореви и пред послужување ставете 4 часа во замрзнувач.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: