Рецепти
Слатко-кисели пилешки топчиња
Искусете го магичниот спој на слатко и кисело и подгответе пилешко месо со сос на азиски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Нишесте (пченкарен скроб)(1 Супена лажица)
Вода(1 Супена лажица)
Сок од ананас(2/3 Чаши)
Оцет од ориз(1/3 Чаша)
Кафеав шеќер(1/3 Чаша)
Кечап(3 Супени лажици)
Соја сос(1 Супена лажица)
Пилешко месо(400 Грама)
Зелена пиперка(2 )
Морков(2 )
Ананас(1-2 Парчиња)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Најпрво подгответе го сосот: во сад измешајте го пченкарниот скроб со лажица вода и оставете го настрана.
- Во друго тенџере ставете го сокот од ананас, оризовиот оцет, кафеавиот шеќер, кечапот и соја сосот и зовријте го на умерен оган.
- Потоа додајте ја смесата со пченкарниот скроб и гответе 1-2 минути додека да ја добиете потребната густина. Од оваа количина на состојки ќе добиете 1 чаша сос.
- Пилешкото месо иситнете го рачно со два сатара, толку ситно што наликува на мелено месо.
- Потоа од таа смеса со дланките формирајте топчиња и пржете ги во загреана вок тава на малку масло од сусам.
- Додајте ги сечканите пиперки, моркови и ананас и пржете уште малку, а потоа зачинете со слатко-киселиот сос по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во