Рецепти
Слатко-кисели пилешки топчиња Ана Ѓорова

Искусете го магичниот спој на слатко и кисело и подгответе пилешко месо со сос на азиски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Нишесте (пченкарен скроб)(1 Супена лажица)

Вода(1 Супена лажица)

Сок од ананас(2/3 Чаши)

Оцет од ориз(1/3 Чаша)

Кафеав шеќер(1/3 Чаша)

Кечап(3 Супени лажици)

Соја сос(1 Супена лажица)

Пилешко месо(400 Грама)

Зелена пиперка(2 )

Морков(2 )

Ананас(1-2 Парчиња)

Масло од сусам

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Најпрво подгответе го сосот: во сад измешајте го пченкарниот скроб со лажица вода и оставете го настрана.
  2. Во друго тенџере ставете го сокот од ананас, оризовиот оцет, кафеавиот шеќер, кечапот и соја сосот и зовријте го на умерен оган.
  3. Потоа додајте ја смесата со пченкарниот скроб и гответе 1-2 минути додека да ја добиете потребната густина. Од оваа количина на состојки ќе добиете 1 чаша сос.
  4. Пилешкото месо иситнете го рачно со два сатара, толку ситно што наликува на мелено месо.
  5. Потоа од таа смеса со дланките формирајте топчиња и пржете ги во загреана вок тава на малку масло од сусам.
  6. Додајте ги сечканите пиперки, моркови и ананас и пржете уште малку, а потоа зачинете со слатко-киселиот сос по желба.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: