Рецепти
Слатко од сливи Ана Ристеска

Македонски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(1 Килограм)

Шеќер(1.5 Килограм)

Вода(8 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 250 минути

  1. Извадете ги семките на сливите.
  2. Направете сируп од шеќер со вода. Шеќерот мора целосно да се стопи.
  3. Од кога ќе го направите сирупот, сипете го врз сливите. После 3-4 часа одвојте го сирупот од сливите и повторно загрејте го дур да почне да врие. Повторно сипете го врз сливите и оставете го да отстои 3-4 часа. Потоа повторете ја постапката уште еднаш и оставете да отстои врз сливите преку ноќ.
  4. Утредента повторно повторете ја постапката, но ставете ги и сливите да се готват со сирупот така што ќе биде многу тешко да се одвојат.
  5. Распоредете го слаткото во тегли и добро затворете ги.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: