Рецепти
Слатко од тиква Ана Ѓорова

Слатко од тиква, грозје и ореви – вистински есенски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1.5 Килограм)

Шеќер(300 Грама)

Бело грозје(50 Грама)

Сечкани ореви(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Тиквата излупете ја, исчистете ја од семките и од мекиот внатрешен дел, па исечете ја на коцки со средна големина.
  2. Ставете ги коцките од тиква во тенџере, посипете ги со шеќер, па ставете ги во фрижидер да отстојат преку ноќ или најмалку 20 часа.
  3. Потоа во тенџерето додајте ги грозјето и сечканите ореви на половинки.
  4. Тенџерето ставете го на тивок оган, почекајте да зоврие и оставете да се вари уште еден час, односно додека испари течноста, а тиквата треба да остане мека.
  5. Тргнете го тенџерето од оган, оставете да се олади и послужете.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: