Рецепти
Слатко од тиква Ана Ѓорова

Слатко од тиква, грозје и ореви – вистински есенски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1.5 Килограм)

Шеќер(300 Грама)

Бело грозје(50 Грама)

Сечкани ореви(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Тиквата излупете ја, исчистете ја од семките и од мекиот внатрешен дел, па исечете ја на коцки со средна големина.
  2. Ставете ги коцките од тиква во тенџере, посипете ги со шеќер, па ставете ги во фрижидер да отстојат преку ноќ или најмалку 20 часа.
  3. Потоа во тенџерето додајте ги грозјето и сечканите ореви на половинки.
  4. Тенџерето ставете го на тивок оган, почекајте да зоврие и оставете да се вари уште еден час, односно додека испари течноста, а тиквата треба да остане мека.
  5. Тргнете го тенџерето од оган, оставете да се олади и послужете.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: