Рецепти
Слатко од зелени смокви Ана Ѓорова

Можеби е потребно повеќе време за нивна подготовка, но трудот дефинитивно се исплати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелена смоква(2 Килограми)

Шеќер(6 Килограми)

Лимон(1 )

Вода(1.5 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 250 минути

  1. Со вилушка направете неколку дупки на секоја смоква и ставете ги во тенџере со вода да се варат. Кога ќе зоврие водата, истурете ја и ставете нова вода во тенџерето повторно да зоврие. Повторете ја постапката 9 пати, а потоа исцедете ги смоквите.
  2. Во друго тенџере на оган ставете вода и шеќер. Кога сирупот ќе почне да врие, додајте ги исушените смокви и гответе ги околу 30-40 минути.
  3. Тргнете од оган, додајте ги исечените парчиња лимон во кругови, покријте го тенџерето и оставете да отстои 12 часа.
  4. Откако слаткото од смокви ќе отстои, распоредете го во тегли и убаво затворете ги. Доколку има вишок сируп, ставете го во чиста тегла и искористете го за подготовка на десерти и колачи.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: