Рецепти
Солен колач со вргањ и сланина
Гурмански рецепт со печурки и сланина како идеја за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вргањ (печурка)(1 Килограм)
Леб(300 Грама)
Јајце(2-3 )
Млеко(200 Милилитри)
Рендан кашкавал(80 Грама)
Сланина(150 Грама)
Путер(40 Грама)
Лук(1 Чешне)
Магдонос(1 Китка)
Кромид(1 Главица)
Рузмарин(1 Гранче)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Исчистете ги печурките со влажна крпа. Една цела печурка оставете настрана, а другите исечете ги на парчиња.
- Средината од леб исто така исечете ја на мали коцки, соберете ги во еден сад парчињата леб и полијте ги со млекото.
- Излупете го и исечкајте го кромидот и пропржете го во тава со 30 г путер, заедно со излупениот и згмечен лук, неколку листови жалфија и гранчето рузмарин.
- Додајте ги исечканите печурки и пржете ги на силен оган околу 10-тина минути. Зачинете ги со сол и бибер, отстранете ги лукот, жалфијата и рузмаринот од тавата и тргнете ја од оган.
- Рерната загрејте ја на 190 степени.
- Лебот исцедете го од млекото, вратете го во садот и додајте ги пржените печурки, јајцата, кашкавалот, исечканиот магдонос, солта и биберот. Добро измешајте ја смесата.
- Прекријте со масна хартија еден длабок и долгнавест калап, со зафатнина од 1 литар.
- Сланината исечете ја на тенки ленти и со неа прекријте го калапот, така што краевите ќе висат преку рабовите.
- Наполнете го калапот со смесата, во средината ставете го вргањот, кој го оставивте настрана, па добро израмнете ја површината.
- Свиткајте ги навнатре краевите од сланината, кои висат преку рабовите на калапот, па ставете го колачот во рерна да се пече половина час.
- Потоа извадете го калапот и оставете го колачот да отстои кратко време, префрлете го во чинија и исечете го на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во