Рецепти
Солен колач со вргањ и сланина Ана Ѓорова

Гурмански рецепт со печурки и сланина како идеја за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вргањ (печурка)(1 Килограм)

Леб(300 Грама)

Јајце(2-3 )

Млеко(200 Милилитри)

Рендан кашкавал(80 Грама)

Сланина(150 Грама)

Путер(40 Грама)

Лук(1 Чешне)

Магдонос(1 Китка)

Кромид(1 Главица)

Жалфија

Рузмарин(1 Гранче)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Исчистете ги печурките со влажна крпа. Една цела печурка оставете настрана, а другите исечете ги на парчиња.
  2. Средината од леб исто така исечете ја на мали коцки, соберете ги во еден сад парчињата леб и полијте ги со млекото.
  3. Излупете го и исечкајте го кромидот и пропржете го во тава со 30 г путер, заедно со излупениот и згмечен лук, неколку листови жалфија и гранчето рузмарин.
  4. Додајте ги исечканите печурки и пржете ги на силен оган околу 10-тина минути. Зачинете ги со сол и бибер, отстранете ги лукот, жалфијата и рузмаринот од тавата и тргнете ја од оган.
  5. Рерната загрејте ја на 190 степени.
  6. Лебот исцедете го од млекото, вратете го во садот и додајте ги пржените печурки, јајцата, кашкавалот, исечканиот магдонос, солта и биберот. Добро измешајте ја смесата.
  7. Прекријте со масна хартија еден длабок и долгнавест калап, со зафатнина од 1 литар.
  8. Сланината исечете ја на тенки ленти и со неа прекријте го калапот, така што краевите ќе висат преку рабовите.
  9. Наполнете го калапот со смесата, во средината ставете го вргањот, кој го оставивте настрана, па добро израмнете ја површината.
  10. Свиткајте ги навнатре краевите од сланината, кои висат преку рабовите на калапот, па ставете го колачот во рерна да се пече половина час.
  11. Потоа извадете го калапот и оставете го колачот да отстои кратко време, префрлете го во чинија и исечете го на парчиња.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: