Рецепти
Супа од тиква и сладок компир
Вкусна, кремаста, здрава и безглутенска супа од печена мускатна тиква во комбинација со сладок компир
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мускатна тиква(1 голема )
Сладок компир(3 средни )
Кромид(3 средни главици )
Лук(6 Чешниња)
Бистра зеленчукова супа(940 Милилитри)
Јаворов сируп(1/4 Чаша)
Вода(2 Чаши)
Цимет(2 Кафени лажици)
Ѓумбир во прав(1 Кафена лажица)
Чили во прав(1/2 Кафена лажица)
Хималајска сол(3/4 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Тиквата, компирите, нелупениот кромид и чешнињата лук целите замотајте ги во алуминиумска фолија и ставете ги врз плех со намастена хартија за печење. Печете ги во загреаната рерна 45-50 минути додека омекнат тиквата и компирот (лукот и кромидот извадете ги порано).
- Откако ќе се изладат, излупете ги кромидот и слаткиот компир, ставете ги во големо тенџере со лукот и заедно сите испасирајте ги со вилушка.
- Мускатната тиква исечете ја на половина по должина и исчистете ја од семките, а потоа со лажица издлабете го месестиот дел и додајте го во тенџерето со кромидот, лукот и компирот.
- Тенџерето ставете го на оган, налејте ја зеленчуковата супа и додајте јаворов сируп, па откако смесата ќе зоврие, покријте со капак и варете ја супата на тивко 30 минути.
- Потоа со рачен блендер измиксирајте ја смесата додека убаво се соедини, вратете ја во тенџерето, додајте 2 чаши вода и зачинете со цимет, ѓумбир, чили, сол и бибер.
- Гответе ја супата уште 5 минути, а потоа послужете ја топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во