Рецепти
Супа од тиква и сладок компир Ана Ѓорова

Вкусна, кремаста, здрава и безглутенска супа од печена мускатна тиква во комбинација со сладок компир

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мускатна тиква(1 голема )

Сладок компир(3 средни )

Кромид(3 средни главици )

Лук(6 Чешниња)

Бистра зеленчукова супа(940 Милилитри)

Јаворов сируп(1/4 Чаша)

Вода(2 Чаши)

Цимет(2 Кафени лажици)

Ѓумбир во прав(1 Кафена лажица)

Чили во прав(1/2 Кафена лажица)

Хималајска сол(3/4 Кафени лажици)

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.
  2. Тиквата, компирите, нелупениот кромид и чешнињата лук целите замотајте ги во алуминиумска фолија и ставете ги врз плех со намастена хартија за печење. Печете ги во загреаната рерна 45-50 минути додека омекнат тиквата и компирот (лукот и кромидот извадете ги порано).
  3. Откако ќе се изладат, излупете ги кромидот и слаткиот компир, ставете ги во големо тенџере со лукот и заедно сите испасирајте ги со вилушка.
  4.  Мускатната тиква исечете ја на половина по должина и исчистете ја од семките, а потоа со лажица издлабете го месестиот дел и додајте го во тенџерето со кромидот, лукот и компирот.
  5. Тенџерето ставете го на оган, налејте ја зеленчуковата супа и додајте јаворов сируп, па откако смесата ќе зоврие, покријте со капак и варете ја супата на тивко 30 минути.
  6. Потоа со рачен блендер измиксирајте ја смесата додека убаво се соедини, вратете ја во тенџерето, додајте 2 чаши вода и зачинете со цимет, ѓумбир, чили, сол и бибер.
  7. Гответе ја супата уште 5 минути, а потоа послужете ја топла.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: