Рецепти
Супа од тиква и сладок компир Ана Ѓорова

Вкусна, кремаста, здрава и безглутенска супа од печена мускатна тиква во комбинација со сладок компир

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мускатна тиква(1 голема )

Сладок компир(3 средни )

Кромид(3 средни главици )

Лук(6 Чешниња)

Бистра зеленчукова супа(940 Милилитри)

Јаворов сируп(1/4 Чаша)

Вода(2 Чаши)

Цимет(2 Кафени лажици)

Ѓумбир во прав(1 Кафена лажица)

Чили во прав(1/2 Кафена лажица)

Хималајска сол(3/4 Кафени лажици)

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.
  2. Тиквата, компирите, нелупениот кромид и чешнињата лук целите замотајте ги во алуминиумска фолија и ставете ги врз плех со намастена хартија за печење. Печете ги во загреаната рерна 45-50 минути додека омекнат тиквата и компирот (лукот и кромидот извадете ги порано).
  3. Откако ќе се изладат, излупете ги кромидот и слаткиот компир, ставете ги во големо тенџере со лукот и заедно сите испасирајте ги со вилушка.
  4.  Мускатната тиква исечете ја на половина по должина и исчистете ја од семките, а потоа со лажица издлабете го месестиот дел и додајте го во тенџерето со кромидот, лукот и компирот.
  5. Тенџерето ставете го на оган, налејте ја зеленчуковата супа и додајте јаворов сируп, па откако смесата ќе зоврие, покријте со капак и варете ја супата на тивко 30 минути.
  6. Потоа со рачен блендер измиксирајте ја смесата додека убаво се соедини, вратете ја во тенџерето, додајте 2 чаши вода и зачинете со цимет, ѓумбир, чили, сол и бибер.
  7. Гответе ја супата уште 5 минути, а потоа послужете ја топла.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: