Рецепти
Суви смокви
Послужете ги со јатки или со топено чоколадо
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа (или 3 дена)
Смокви на сонце:
- Пред да почнете со правење на суви смокви, важно е да ја определите зрелоста. Изберете не многу тврди смокви, но и не премногу зрели и меки.
- За да направите сушени смокви на природен начин, ќе ви треба нож, решетка за скара (или голем плех покриен со хартија за печење) и долга газа.
- Смоквите измијте ги добро и исечете ги на половина, оставајќи ги споени на површината.
- Наредете ги врз решетката со отворот свртен нагоре.
- Прекријте ги со голема газа за да ги заштитите смоквите од инсекти.
- Изложете ги на сонце 3 дена, сетете се да ги превртувате секои 4 часа. Преку ноќ, покријте ги за да не впиваат од влажноста.
- Смоквите се готови кога ќе изгледаат збрчкани во кората и кога ќе притиснете со прст нема да испуштаат течност.
Смокви во рерна:
- За да направите сушени смокви во рерна, потребен ви е плех, хартија за печење и нож: започнете со миење и сечење на смоквите на половина со тоа што ќе ги оставите споени на површината.
- Наредете ги во плехот врз хартијата за печење и печете ги на тивко во полуотворена рерна околу 3 часа.
- Прверувајте ги смоквите одвреме-навреме да не се изгорат, можеби е потребно помалку време да се исушат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во