Рецепти

Свинска пача
Балканско предјадење што совршено оди со чашка домашна ракија
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински нозе(1 Килограм)
Вода(3 Литри)
Морков(2 )
Магдонос(1 Китка)
Лук(4-5 Чешниња)
Целер(1 )
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 5 часа
- Свинските нозе заедно со коските измијте ги во неколку води. Ставете ги во голем лонец да се варат, а кога водата ќе зоврие додајте сол.
- По 1/2 час варење, додајте ги другите зачини, исечканиот морков, 3-4 чешниња лук, исечканиот целер и магдонос.
- Варете 4 до 5 часа, додека месото не биде целосно меко. Проверете дали е готово и со помош на вилушката боцнете го месото – ако самото се дели од коската значи дека е готово.
- Чорбата процедете ја и претурете ја во чинија, месото одделете го од коската и исечкајте го на ситно, наредете го во процедената супа, додајте 1 чешне истолчен лук, сол и бибер и оставете ја пачата на ладно место за да се желира.
- Исечете на коцки и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во