Рецепти
Свински кременадли со сос од шампињони
Маринирани свински кременадли во вкусен сос за одличен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински кременадли(1,2 Килограм)
Путер(50 Грама)
Лимон(1 )
Кисела павлака(200 Милилитри)
Брашно(1 Супена лажица)
Ѓумбир во прав(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Лук(6 Чешниња)
Ловоров лист(3 )
Свежи шампињони(400 Грама)
Млеко(300 Милилитри)
Бело вино(100 Милилитри)
Мајчина душичка во прав(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Три чешниња лук исечкајте ги на парчиња и ставете ги во длабок сад.
- Кај лукот додајте ги исцедениот лимон, зрна бибер, мајчина душичка и ловоров лист и измешајте. Додајте и мелен црн пипер и сол по вкус.
- Додајте ги виното и 4 лажици маслиново масло.
- На свинската креманадла отстранете ѝ ја коската, месото исечете го на парчиња и додајте го во садот. Оставете кременадлите да отстојат во маринадата 2-3 часа.
- Во меѓувреме подгответе го сосот: преостанатите 3 чешниња лук ситно исечкајте ги и пржете ги во тава со 50 г растопен путер.
- Шампињоните исечкајте ги на парчиња и додајте ги во тавата. Додајте го и брашното и измешајте.
- Откако шампињоните ќе се испржат, додајте ги и киселата павлака и млекото. Зачинете со сол и бибер по вкус, измешајте и варете додека сосот ја добие потребната густина.
- Кременадлите пржете ги во загреано масло во тава на оган. Откако ќе поруменат од двете страни, ставете ги на чинија и прелијте ги со сосот од печурки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во