Рецепти
Свински медалјони со шампињони и спанаќ
Специјалитет од свинско месо со зеленчук и тестенини
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(750 Грама)
Кромид(1 Главица)
Свежи шампињони(200 Грама)
Макарони(350 Грама)
Свинско филе(400 Грама)
Бистра зеленчукова супа(400 Милилитри)
Маргарин(2 Супени лажици)
Брашно(1 Супена лажица)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Употребете замрзнат спанаќ и оставете го да се одмрзне.
- Во меѓувреме излупете го кромидот и ситно исечкајте го, а шампињоните исчистете ги и исечете ги на тенки листови.
- Тестенините сварете ги во посолена вода.
- Месото исечете го на медалјони. Зачинете го со пипер.
- Загрејте маргарин во тава и пржете го месото, 2-3 минути од секоја страна. Извадете го и оставете го на топло место.
- На маснотијата пропржете го кромидот, па кога ќе омекне додајте ги печурките и пржете ги.
- Додајте го и спанаќот, посипете го со брашното и кратко пржете. Прелијте го со супата и оставете го да се вари кратко време. Зачинете со морско оревче, лимонов сок, бибер и сол.
- Потоа шампињоните и панаќот сервирајте ги врз тестенините, заедно со месото.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во