Рецепти

Свинско филе на индонезиски начин
Брзо и лесно печено свинско филе со сос од путер од кикирики, кокосово млеко, сок од лимон и коријандер
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кокосово млеко(1 Чаша)
Путер од кикирики-органски(1/2 Чаша)
Соја сос(1/4 Чаша)
Свеж сок од лимон(3 Супени лажици)
Кафеав шеќер(3 Супени лажици)
Лук(2 големи чешниња )
Коријандер(2 Кафени лажици)
Свинско филе(2 мали или вкупно 900 грама )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во голем сад измешајте ги кокосовото млеко, путерот од кикирики, соја сосот, сокот од лимон, кафеавиот шеќер, мелениот лук и ситно сечканиот коријандер. Од состојките направете хомогена смеса.
- Свинското филе исчистете го и со нож направете длабоки засеци одозгора, не целосно на парчиња туку оставете малку дел за да се спојува месото.
- Двете парчиња свинско филе отворете ги како книга, покријте ги со пластична фолија и сплескајте ги малку со дрвен чук.
- Потоа извадете ја фолијата, ставете ги во садот со сосот од кикириките и оставете да се маринираат 10-20 минути или уште подобро неколку часа во фрижидер.
- Месото печете го на скара со сосот 5-7 минути додека се испече од двете страни. Вишокот маринада во садот не го фрлајте. Ако месото го печете во рерна, ставете го во сад врз хартија за печење и печете го 10-12 минути на најсилна температура во веќе загреана рерна.
- Додека месото се пече, останатиот сос ставете го во мало тенџере и додајте лажица вода. Зовријте ја смесата и гответе 3 минути, по потреба за поредок сос додајте повеќе вода.
- Готовото свинско филе послужете го во чинија и прелијте го со сосот и со гарнир од варен зеленчук по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во