Рецепти
Свинско филе во крем сос
Гурмански ручек од свинско филе во крем сос од мајчина душичка
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско филе(1 Килограм)
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Путер(1 Супена лажица)
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
Презла(40 Грама)
Слатка павлака(250 Милилитри)
Коцка за супа-бујон(125 Милилитри)
Балсамико оцет(75 Милилитри)
Брашно(1 Супена лажица)
Кафеав шеќер(2 Супени лажици)
Мајчина душичка(2-3 Гранчиња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во блендер ставете го кромидот, магдоносот и лукот и добро измелете ја смесата.
- Во мало тавче загрејте го путерот, а потоа додајте ја смесата со кромид да се запржи 3 минути. Оставете ја малку да се олади.
- Додајте ги презлите и мелениот пипер. Убаво обложете го филето со добиената смеса, па ставете го да се пече во загреана рерна 1 час.
- Во помало тенџере измешајте ја павлаката за готвење, супата (може телешка од коцка), оцетот, шеќерот, брашното и мајчината душица. Ставете го на умерен огани почекајте да зоврие со повремено мешање. Намалете го огнот и варете уште 10 минути.
- Отстранете ги гранчињата мајчина душичка од сосот, сипете од него во чинијата за сервирање и одозгора поставете ги парчињата свинско филе.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во