Рецепти
Свинско каре во вино
Македонски специјалитет кој одлично оди во комбинација со печени тиквички
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско каре(1 Килограм)
Свинска маст(2 Кафени лажици)
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
Свеж магдонос(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Прстофат)
Сол(2 Кафени лажици)
Бело вино(150 Милилитри)
Павлака(50 Грама)
Целер(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Свинското каре се сече на парчиња, се мие, се суши, се посолува и се толчи.
- Во тава се става маст, па кога ќе се стопи се додава ситно сечкан кромид, морков, магдонос, целер, неколку зрна бибер и сето ова се промешува и се пржи.
- Во овој зеленчук се додаваат парчињата свинско каре и се динста сè додека убаво не омекне.
- Додека се динста месото се полева со бело вино.
- Кога ќе биде готово месото се реди на чинија за сервирање, а зеленчукот се пасира се додава малку павлака и бело вино се проварува и се посипува врз карето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во