Рецепти
Свинско месо со брокули и ореви
Варено свинско месо со зеленчук и вкусен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(800 Грама)
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
Целер(1 страк )
Бело вино(0,5 Чаша)
Брокула(500 Грама)
Свеж магдонос(1 Китка)
Ореви(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Исчистете го зеленчукот. Брокулите поделете ги на цветови, исечкајте ги кромидот, морковот и целерот. Варете ги брокулите 2 минути во мало количество посолена и зовриена вода.
- Месото исечете го на коцки, набрашнете го и пржете го 10 минути на 4 лажици масло и 20 г путер. Често мешајте за да не се залепи за тавата.
- Полијте го месото со виното и оставете го да испари. Потоа полијте го со 1-2 црпалки топла супа и гответе го 40 минути на тивок оган со повремено мешање.
- Измешајте малку шафран и малку топла супа и додајте го месото заедно со оревите. Посолете го, попиперете го и пржете го на оган уште 25 минути. Додајте ги брокулите и гответе ги 5 минути, често мешајќи ги.
- Зачинете го јадењето со сечкан магдонос и сервирајте го топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во