Рецепти
Свинско на француски начин
Печено свинско месо со сочен кремаст сос од печурки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински врат(1 Килограм)
Морков(2 )
Целер(2 )
Кромид(1 Главица)
Бибер(во зрно )
Лук(2 Чешниња)
Свежи шампињони(250 Грама)
Павлака(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Свинскиот врат се остава да отстои во маринада 24 часа.
- Маринадата се приготвува кога сите состојки се мешаат (освен лукот, павлаката и печурките).
- По 24 часа месото се вади и се суши со крпа.
- Се шпикува со лук и се пече во загреана рерна на 200°C. На секои 10-15 минути се превртува и се пече додека убаво зарумени.
- Во друг сад се динстаат на путер печурките и при крај им се додаваат лукот, павлаката и рузмаринот.
- Кога месото ќе биде готово, внимателно се дели од коската и се сече на резанки, па се прелива со сосот од печурки и павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во