Рецепти
Свинско печено со млади компири
Вкусно печено свинско месо со гарнир од млади компири на едноставен начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(од бут, 1 Килограм)
Бело вино(1 Чаша)
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Вода(2 Чаши)
Млад компир(1,5 Килограм)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Месото исечете го на кременадли, посолете го и наредете го врз тепсија за печење.
- Одозгора кременадлите зачинете ги со бибер и вегета, прелијте ги со виното и со водата и тепсијата убаво завиткајте ја во алуминиумска фолија.
- Печете го месото 2 часа во рерна, потоа откријте ја фолијата и печете го месото додека зарумени.
- Извадете ги испечените кременадли во друг сад, а во истата тепсија ставете ги исчистените и преполовени млади компири. Тепсијата повторно покријте ја со фолијата и ставете ги компирите да се печат.
- По 20-тина минути отстранете ја фолијата, измешајте ги компирите и продолжете со печењето.
- Десетина минути пред да бидат готови компирите, вратете ги парчињата месо во тепсијата, одозгора компирите наросете ги со многу ситно сечкан магдонос и допечете ги заедно.
- Сервирајте ги компирите и месото додека се топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во