Рецепти
Тарт од смокви
Вкусен, благ и овошен колач кој совршено оди во комбинација со топка сладолед
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(1/2 Чаша)
Шеќер(3/4 Чаши)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Брашно(1 2/4 Чаша)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Смоква(8-10 )
Портокал(1-2 )
Мед(1 Супена лажица)
Мелени бадеми(200 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во голем сад убаво измешајте 1/2 чаша путер, 3/4 чаша шеќер и ванилата. Смесата ставете ја во намастен огноотпорен сад со путер и со прсти убаво натапкајте.
- Печете го тестото во загреана рерна на 175°C, околу 13-15 минути.
- Извадете го испеченото тесто од рерна и оставете да се олади 10-20 минути.
- Во меѓувреме измијте ги и исечете ги смоквите и измешајте ги со сок од портокал и мед. Ставете ги во рерна кратко, околу 10-12 минути колку да омекнат. Извадете ги од рерна и одделете ги смоквите од течноста.
- Со миксер пенасто изматете уште 200 грама путер и уште 200 грама шеќер, а потоа измешајте ги со мелените бадеми и кората од портокал и убаво соединете со лажица. Додајте ги жолчките од јајце и 1 супена лажица од течноста каде што се печеа смоквите. Промешајте убаво и прелијте врз тестото.
- Печените смокви притиснете ги во тестото и печете во загреана рерна околу 1 час додека не добие убава златнокафена боја. Ако внатрешноста ви се чини мека, не грижете се, оставете да се подолади 15 минути по печењето и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во