Рецепти
Тава ориз со пилешко
Традиционална тава со пиле и ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле исчистено и исечкано на парчиња(1 )
Кромид(2 Главици)
Морков(1 )
Магдонос(1 Китка)
Целер(1 Китка)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Пилешка супа(1 Пакување)
Ориз(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Најпрвин сварете ја супата.
- Исечете го пилето на крупни парчиња. Се става во длабока тава или во тенџере и се вари на умерена температура во вода колку да омекне месото.
- Една главица кромид се сече и се пропржува кратко, па се додава во водата со месо. Потоа се додаваат и исечкан морков, магдонос, целер, бибер и сол.
- Во голема тава се пропржува другата главица кромид во масло, се додава оризот и се пропржува 5 – 6 минути. Потоа во истата тава се додава месото и одозгора се посипува со супата (количината треба да биде над месото и оризот). Тавата се пече на 180°C околу 30 – 40 минути или додека водата не испари и оризот не омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во