Рецепти
Тава ориз со ракчиња (посно) Ана Ѓорова

Посен ручек од ориз со ракчиња и грашак

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракчиња(600 Грама)

Лимон(1 )

Ориз(200 Грама)

Грашок(150 Грама)

Суво оригано

Лук(2 Чешниња)

Горчлив ликер(1 чашка )

Бело вино(1/2 Чаша)

Масло(5 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сварете го грашакот во зовриена и посолена вода, па исцедете го. Истовремено во друг сад со солена вода варете го оризот додека омекне.
  2. Пржете го исечканиот лук на 4 лажици масло додека зарумени, а потоа додајте ги исчистените ракчиња и пржете на силен оган, протресувајќи ја тавата.
  3. Додајте го грашакот, полијте ги со ликерот и со виното и оставете да испари течноста. Потоа зачинете ги со сол и бибер и префрлете ги во чинија настрана.
  4. Во сосот од пржењето додајте го останато масло, а потоа и оризот и мешајте за да се зачини и убаво да се пропржи.
  5. Полијте го со сокот од лимонот, посипете го со оригано и додајте ги ракчињата. Поклопете ја тавата неколку минути, колку да се загреат ракчињата, па сервирајте ги.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: