Рецепти
Тава ориз со ракчиња (посно) Ана Ѓорова

Посен ручек од ориз со ракчиња и грашак

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракчиња(600 Грама)

Лимон(1 )

Ориз(200 Грама)

Грашок(150 Грама)

Суво оригано

Лук(2 Чешниња)

Горчлив ликер(1 чашка )

Бело вино(1/2 Чаша)

Масло(5 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сварете го грашакот во зовриена и посолена вода, па исцедете го. Истовремено во друг сад со солена вода варете го оризот додека омекне.
  2. Пржете го исечканиот лук на 4 лажици масло додека зарумени, а потоа додајте ги исчистените ракчиња и пржете на силен оган, протресувајќи ја тавата.
  3. Додајте го грашакот, полијте ги со ликерот и со виното и оставете да испари течноста. Потоа зачинете ги со сол и бибер и префрлете ги во чинија настрана.
  4. Во сосот од пржењето додајте го останато масло, а потоа и оризот и мешајте за да се зачини и убаво да се пропржи.
  5. Полијте го со сокот од лимонот, посипете го со оригано и додајте ги ракчињата. Поклопете ја тавата неколку минути, колку да се загреат ракчињата, па сервирајте ги.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: