Рецепти
Тава ориз со ракчиња (посно) Ана Ѓорова

Посен ручек од ориз со ракчиња и грашак

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракчиња(600 Грама)

Лимон(1 )

Ориз(200 Грама)

Грашок(150 Грама)

Суво оригано

Лук(2 Чешниња)

Горчлив ликер(1 чашка )

Бело вино(1/2 Чаша)

Масло(5 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сварете го грашакот во зовриена и посолена вода, па исцедете го. Истовремено во друг сад со солена вода варете го оризот додека омекне.
  2. Пржете го исечканиот лук на 4 лажици масло додека зарумени, а потоа додајте ги исчистените ракчиња и пржете на силен оган, протресувајќи ја тавата.
  3. Додајте го грашакот, полијте ги со ликерот и со виното и оставете да испари течноста. Потоа зачинете ги со сол и бибер и префрлете ги во чинија настрана.
  4. Во сосот од пржењето додајте го останато масло, а потоа и оризот и мешајте за да се зачини и убаво да се пропржи.
  5. Полијте го со сокот од лимонот, посипете го со оригано и додајте ги ракчињата. Поклопете ја тавата неколку минути, колку да се загреат ракчињата, па сервирајте ги.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: