Рецепти
Тава ориз со ракчиња (посно)
Посен ручек од ориз со ракчиња и грашак
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ракчиња(600 Грама)
Лимон(1 )
Ориз(200 Грама)
Грашок(150 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Горчлив ликер(1 чашка )
Бело вино(1/2 Чаша)
Масло(5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Сварете го грашакот во зовриена и посолена вода, па исцедете го. Истовремено во друг сад со солена вода варете го оризот додека омекне.
- Пржете го исечканиот лук на 4 лажици масло додека зарумени, а потоа додајте ги исчистените ракчиња и пржете на силен оган, протресувајќи ја тавата.
- Додајте го грашакот, полијте ги со ликерот и со виното и оставете да испари течноста. Потоа зачинете ги со сол и бибер и префрлете ги во чинија настрана.
- Во сосот од пржењето додајте го останато масло, а потоа и оризот и мешајте за да се зачини и убаво да се пропржи.
- Полијте го со сокот од лимонот, посипете го со оригано и додајте ги ракчињата. Поклопете ја тавата неколку минути, колку да се загреат ракчињата, па сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во