Рецепти
Тава со јагнешко и компири Ана Ѓорова

Богат ручек од печено месо со компири и млад кромид

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(1,2 Килограм)

Млад компир(500 Грама)

Млад кромид(200 Грама)

Рузмарин(2 Гранчиња)

Ловоров лист(2 )

Жалфија(4-5 Листови)

Масло(8 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Исчистете го младиот кромид и исечете го на парчиња долги 2-3 см.
  2. Компирите измијте ги, излупете ги и ставете ги да стојат во ладна вода за да не потемнат.
  3. Јагнешкото месо исечете го на парчиња и зачинете ги со сол и бибер.
  4. Ставете 5 лажици масло во еден огноотпорен сад, на дното распоредете ги младиот кромид и компирите, па додајте ги рузмаринот, листовите жалфија и ловор. Покријте ги со парчињата месо. Завршете со останатите компири и кромид и полијте ги со 3 лажици масло и бибер.
  5. Печете го месото 50 минути во рерна на 160 степени. Потоа зголемете ја температурата на 220 степени и печете го уште 10 минути за да заруменат сите состојки. Доколку е потребно, за време на печењето додајте неколку лажици топла вода.
  6. Извадете ја тавата од рерна, оставете ја да отстои неколку минути, промешајте и сервирајте.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: