Рецепти
Тава со јагнешко и компири
Богат ручек од печено месо со компири и млад кромид
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(1,2 Килограм)
Млад компир(500 Грама)
Млад кромид(200 Грама)
Рузмарин(2 Гранчиња)
Ловоров лист(2 )
Жалфија(4-5 Листови)
Масло(8 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Исчистете го младиот кромид и исечете го на парчиња долги 2-3 см.
- Компирите измијте ги, излупете ги и ставете ги да стојат во ладна вода за да не потемнат.
- Јагнешкото месо исечете го на парчиња и зачинете ги со сол и бибер.
- Ставете 5 лажици масло во еден огноотпорен сад, на дното распоредете ги младиот кромид и компирите, па додајте ги рузмаринот, листовите жалфија и ловор. Покријте ги со парчињата месо. Завршете со останатите компири и кромид и полијте ги со 3 лажици масло и бибер.
- Печете го месото 50 минути во рерна на 160 степени. Потоа зголемете ја температурата на 220 степени и печете го уште 10 минути за да заруменат сите состојки. Доколку е потребно, за време на печењето додајте неколку лажици топла вода.
- Извадете ја тавата од рерна, оставете ја да отстои неколку минути, промешајте и сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во