Рецепти
Тава со јагнешко и компири Ана Ѓорова

Богат ручек од печено месо со компири и млад кромид

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(1,2 Килограм)

Млад компир(500 Грама)

Млад кромид(200 Грама)

Рузмарин(2 Гранчиња)

Ловоров лист(2 )

Жалфија(4-5 Листови)

Масло(8 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Исчистете го младиот кромид и исечете го на парчиња долги 2-3 см.
  2. Компирите измијте ги, излупете ги и ставете ги да стојат во ладна вода за да не потемнат.
  3. Јагнешкото месо исечете го на парчиња и зачинете ги со сол и бибер.
  4. Ставете 5 лажици масло во еден огноотпорен сад, на дното распоредете ги младиот кромид и компирите, па додајте ги рузмаринот, листовите жалфија и ловор. Покријте ги со парчињата месо. Завршете со останатите компири и кромид и полијте ги со 3 лажици масло и бибер.
  5. Печете го месото 50 минути во рерна на 160 степени. Потоа зголемете ја температурата на 220 степени и печете го уште 10 минути за да заруменат сите состојки. Доколку е потребно, за време на печењето додајте неколку лажици топла вода.
  6. Извадете ја тавата од рерна, оставете ја да отстои неколку минути, промешајте и сервирајте.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: