Рецепти
Тава со јагнешко и компири Ана Ѓорова

Богат ручек од печено месо со компири и млад кромид

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(1,2 Килограм)

Млад компир(500 Грама)

Млад кромид(200 Грама)

Рузмарин(2 Гранчиња)

Ловоров лист(2 )

Жалфија(4-5 Листови)

Масло(8 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Исчистете го младиот кромид и исечете го на парчиња долги 2-3 см.
  2. Компирите измијте ги, излупете ги и ставете ги да стојат во ладна вода за да не потемнат.
  3. Јагнешкото месо исечете го на парчиња и зачинете ги со сол и бибер.
  4. Ставете 5 лажици масло во еден огноотпорен сад, на дното распоредете ги младиот кромид и компирите, па додајте ги рузмаринот, листовите жалфија и ловор. Покријте ги со парчињата месо. Завршете со останатите компири и кромид и полијте ги со 3 лажици масло и бибер.
  5. Печете го месото 50 минути во рерна на 160 степени. Потоа зголемете ја температурата на 220 степени и печете го уште 10 минути за да заруменат сите состојки. Доколку е потребно, за време на печењето додајте неколку лажици топла вода.
  6. Извадете ја тавата од рерна, оставете ја да отстои неколку минути, промешајте и сервирајте.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: