Рецепти
Тава со пилешко и печурки во сос
Сочно и кремасто пилешко месо со сос од павлака и крем супа од печурки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(1,2 Килограм)
Кашкавал(300 Грама)
Сланина(300 Грама)
Маринирани шампињони(1 мала тегла )
Супа од печурки(1 Пакување)
Кисела павлака(2 Чаши)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Пилешките гради се сечат на коцки, се сечкаат и сланината и печурките, а кашкавалот се ренда.
- Крем супата од печурки се вари со 500 мл вода, се лади и се додава павлака, па се мати со миксер за да се добие густ сос.
- Во тава се става половина од исечканото месо, врз него се става половина од сланината, половина од печурките и половина од кашкавалот. Се распоредуваат, се става половина од сосот и со лажица се размачкува насекаде.
- Врз првиот ред се распоредува преостанатото месо, па се редат сланината, печурките, кашкавалот и над нив се истура преостанатиот сос.
- Тавата се покрива со алуминиумска фолија и се пече 1 час на 250 степени. Потоа се вади фолијата и се пече додека да зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во