Рецепти
Телешко печено месо со ким
Бугарски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(1 Килограм)
Павлака(100 Грама)
Свинска маст(2 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Ким(4 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Телешкото месо се бланишира со врела вода, се суши со салфета, се посолува и се става во сад за печење. Се посипува со врелата маст и со ким.
- Се пече на умерена температура еден час и по потреба се додава малку вода и маст. Потребно е убаво да се зацрвени.
- Кога месото ќе се испече, се чисти од кимот, а во сокот во кој се печело се додава 1 лажица вода.
- Потоа сокот се процедува и се вари додека да испари целата вода.
- Месото се чисти од коските, се сече на парчиња, се враќа во процедениот сок и се додава 100 грама павлака и се остава уште малку да се провари.
- Потоа месото се вади, се сервира на чинија, се посипува со сокот, се декорира со магдонос и се служи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во