Рецепти
Телешко печено месо со ким Ана Ѓорова

Бугарски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(1 Килограм)

Павлака(100 Грама)

Свинска маст(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Ким(4 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Телешкото месо се бланишира со врела вода, се суши со салфета, се посолува и се става во сад за печење. Се посипува со врелата маст и со ким.
  2. Се пече на умерена температура еден час и по потреба се додава малку вода и маст. Потребно е убаво да се зацрвени.
  3. Кога месото ќе се испече, се чисти од кимот, а во сокот во кој се печело се додава 1 лажица вода.
  4. Потоа сокот се процедува и се вари додека да испари целата вода.
  5. Месото се чисти од коските, се сече на парчиња, се враќа во процедениот сок и се додава 100 грама павлака и се остава уште малку да се провари.
  6. Потоа месото се вади, се сервира на чинија, се посипува со сокот, се декорира со магдонос и се служи.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: