Рецепти
Телешко печено месо со ким Ана Ѓорова

Бугарски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(1 Килограм)

Павлака(100 Грама)

Свинска маст(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Ким(4 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Телешкото месо се бланишира со врела вода, се суши со салфета, се посолува и се става во сад за печење. Се посипува со врелата маст и со ким.
  2. Се пече на умерена температура еден час и по потреба се додава малку вода и маст. Потребно е убаво да се зацрвени.
  3. Кога месото ќе се испече, се чисти од кимот, а во сокот во кој се печело се додава 1 лажица вода.
  4. Потоа сокот се процедува и се вари додека да испари целата вода.
  5. Месото се чисти од коските, се сече на парчиња, се враќа во процедениот сок и се додава 100 грама павлака и се остава уште малку да се провари.
  6. Потоа месото се вади, се сервира на чинија, се посипува со сокот, се декорира со магдонос и се служи.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: