Рецепти
Телешко со домати
Гурмански ручек што одлично оди со чаша вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(од бутот 1,2 кг )
Масло(4 Супени лажици)
Лук(3 Чешниња)
Лимон(1 )
Рузмарин(2 Гранчиња)
Зелени маслинки(250 Грама)
Црвено вино(1 Чаша)
Домат(6 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа
- Месото (телешко месо од бутот) исечете го на коцки.
- Лукот ситно исечкајте го и измешајте го со маслото и со сокот од лимон.
- Додајте 1 лажица рузмарин и ставете ја смесата врз месото. Оставете да се маринира најдобро преку ноќ, а повремено мешајте.
- Утредента ставете го месото во тавче и зачинете го со сол и бибер по вкус.
- Додајте ги маслинките (исчистени од семки) и посипете го со вино.
- Обвиткајте го тавчето со алуминиумска фолија и печете го околу 1 час и 20 минути на 200°C.
- Потоа откријте го тавчето, измијте ги доматите и додајте ги во месото. Се додава и рузмаринот и се допекува уште 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во