Рецепти
Телешко со домати Ана Ѓорова

Гурмански ручек што одлично оди со чаша вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(од бутот 1,2 кг )

Масло(4 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Лимон(1 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Зелени маслинки(250 Грама)

Црвено вино(1 Чаша)

Домат(6 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Месото (телешко месо од бутот) исечете го на коцки.
  2. Лукот ситно исечкајте го и измешајте го со маслото и со сокот од лимон.
  3. Додајте 1 лажица рузмарин и ставете ја смесата врз месото. Оставете да се маринира најдобро преку ноќ, а повремено мешајте.
  4. Утредента ставете го месото во тавче и зачинете го со сол и бибер по вкус.
  5. Додајте ги маслинките (исчистени од семки) и посипете го со вино.
  6. Обвиткајте го тавчето со алуминиумска фолија и печете го околу 1 час и 20 минути на 200°C.
  7. Потоа откријте го тавчето, измијте ги доматите и додајте ги во месото. Се додава и рузмаринот и се допекува уште 30 минути.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: