Рецепти
Телешко со домати Ана Ѓорова

Гурмански ручек што одлично оди со чаша вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(од бутот 1,2 кг )

Масло(4 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Лимон(1 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Зелени маслинки(250 Грама)

Црвено вино(1 Чаша)

Домат(6 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Месото (телешко месо од бутот) исечете го на коцки.
  2. Лукот ситно исечкајте го и измешајте го со маслото и со сокот од лимон.
  3. Додајте 1 лажица рузмарин и ставете ја смесата врз месото. Оставете да се маринира најдобро преку ноќ, а повремено мешајте.
  4. Утредента ставете го месото во тавче и зачинете го со сол и бибер по вкус.
  5. Додајте ги маслинките (исчистени од семки) и посипете го со вино.
  6. Обвиткајте го тавчето со алуминиумска фолија и печете го околу 1 час и 20 минути на 200°C.
  7. Потоа откријте го тавчето, измијте ги доматите и додајте ги во месото. Се додава и рузмаринот и се допекува уште 30 минути.

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: