Рецепти
Телешко со домати Ана Ѓорова

Гурмански ручек што одлично оди со чаша вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(од бутот 1,2 кг )

Масло(4 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Лимон(1 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Зелени маслинки(250 Грама)

Црвено вино(1 Чаша)

Домат(6 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Месото (телешко месо од бутот) исечете го на коцки.
  2. Лукот ситно исечкајте го и измешајте го со маслото и со сокот од лимон.
  3. Додајте 1 лажица рузмарин и ставете ја смесата врз месото. Оставете да се маринира најдобро преку ноќ, а повремено мешајте.
  4. Утредента ставете го месото во тавче и зачинете го со сол и бибер по вкус.
  5. Додајте ги маслинките (исчистени од семки) и посипете го со вино.
  6. Обвиткајте го тавчето со алуминиумска фолија и печете го околу 1 час и 20 минути на 200°C.
  7. Потоа откријте го тавчето, измијте ги доматите и додајте ги во месото. Се додава и рузмаринот и се допекува уште 30 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: