Рецепти
Торта од костени и какао Ана Ѓорова

Одличен и вкусен есенски десерт од мелени бадеми, костени и какао

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Костен(500 Грама)

Путер(150 Грама)

Шеќер(300 Грама)

Мелени бадеми(100 Грама)

Јајце(4 )

Какао(75 Грама)

Екстракт од рум

Сол

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Костените излупете ги и ставете ги во солена вода да се варат додека омекнат. Потоа сомелете ги, па ставете ги во сад настрана.
  2. Жолчките изматете ги со шеќерот, додавајте го постепено путерот, мелените бадеми, костените, какаото, малку сол и малку екстракт од рум. Наместо рум, може да додадете и други ароми по желба на пример малку рендана кора од портокал или екстракт од ванила.
  3. Белките изматете ги пенасто со миксер и додајте ги во смесата со жолчките.
  4. Огноотпорен сад намастете го со путер и наросете брашно на површината, па потоа додајте ја целата смеса и убаво распоредете.
  5. Тортата печете ја 40 минути во рерна на 180°C.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: