Рецепти
Торта од костени и какао
Одличен и вкусен есенски десерт од мелени бадеми, костени и какао
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Костен(500 Грама)
Путер(150 Грама)
Шеќер(300 Грама)
Мелени бадеми(100 Грама)
Јајце(4 )
Какао(75 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Костените излупете ги и ставете ги во солена вода да се варат додека омекнат. Потоа сомелете ги, па ставете ги во сад настрана.
- Жолчките изматете ги со шеќерот, додавајте го постепено путерот, мелените бадеми, костените, какаото, малку сол и малку екстракт од рум. Наместо рум, може да додадете и други ароми по желба на пример малку рендана кора од портокал или екстракт од ванила.
- Белките изматете ги пенасто со миксер и додајте ги во смесата со жолчките.
- Огноотпорен сад намастете го со путер и наросете брашно на површината, па потоа додајте ја целата смеса и убаво распоредете.
- Тортата печете ја 40 минути во рерна на 180°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во