Рецепти
Торта од костени и какао Ана Ѓорова

Одличен и вкусен есенски десерт од мелени бадеми, костени и какао

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Костен(500 Грама)

Путер(150 Грама)

Шеќер(300 Грама)

Мелени бадеми(100 Грама)

Јајце(4 )

Какао(75 Грама)

Екстракт од рум

Сол

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Костените излупете ги и ставете ги во солена вода да се варат додека омекнат. Потоа сомелете ги, па ставете ги во сад настрана.
  2. Жолчките изматете ги со шеќерот, додавајте го постепено путерот, мелените бадеми, костените, какаото, малку сол и малку екстракт од рум. Наместо рум, може да додадете и други ароми по желба на пример малку рендана кора од портокал или екстракт од ванила.
  3. Белките изматете ги пенасто со миксер и додајте ги во смесата со жолчките.
  4. Огноотпорен сад намастете го со путер и наросете брашно на површината, па потоа додајте ја целата смеса и убаво распоредете.
  5. Тортата печете ја 40 минути во рерна на 180°C.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: