Рецепти
Торта со ореви и јагоди (tarta orzechowa)
Полски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Шеќер во прав(25 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Јајце(4 )
Путер(175 Грама)
Јагоди(500 Грама)
Црно чоколадо(50 Грама)
Мелени ореви(150 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Шеќер(50 Грама)
Рум(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Брашното се става на работната маса и се додаваат шеќер во прав, ванилин шеќер, 1 јајце, 125 грама путер сечен на парчиња и 1 лажица ладна вода.
- Тестото бргу се гмечи (меси).
- Потоа од него се формира круг (кугла), се завиткува во фолија и се остава 30 минути во фрижидер.
- На масата посипана со брашно се размесува тестото од фрижидер во дијаметар 32 см.
- Тава со величина 26 см широка и долга, се мачка со зејтин и се посипува со брашно.
- Се става тестото во дното и ѕидовите на тавата и се боцка со виљушка.
- Се остава 15 – 20 минути во фрижидер.
- Јагодите се сечат на половина.
- Се вади од фрижидер тестото и се става во рерна на 200 степени (предходно загреана) и се пече 20 минути.
- Се вадат хартијата и тестото.
- Темното чоколадо се ренда од крупната страна на рендето и се меша со прашокот за пециво и со оревите.
- На 3 јајца ги одделуваме жолчката и белката.
- Белките се матат со миксер на јака брзина. Потоа се додаваат останатиот дел од путерот, шеќер и рум и се продолжува со матење со помала брзина.
- Жолчките се матат со темното чоколадо и мелните ореви. Потоа на оваа смеса се додава смесата со белките и се заедно се меша.
- Врз испеченото тесто се редат исечканите јагоди и се преливаат со смесата со јајцата.
- Тортата се пече 20 минути на 200 степени, а потоа се декорира со свежи јагоди и топено чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во