Рецепти
Црн пудинг со вино
Раскошен десерт со кој може да се напиете чаша црвено вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(5 )
Шеќер(230 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
Црвено вино(400 Милилитри)
Лебни трошки(2 Супени лажици)
Мелени бадеми(50 Грама)
Суво грозје(50 Грама)
Каранфилче(мелено 1 лажичка )
Лимон(1 )
Вода(4 Супени лажици)
Цимет(1 ќесичка )
Мелени ореви(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во садот со лебните трошки додајте 100 мл вино и измешајте.
- Во друг сад со миксер изматете ги јајцата со 80 г шеќер додека шеќерот се растопи.
- Потоа додајте ги каранфилчето (мелено), ренданото чоколадо, рендана кора од лимон, сувото грозје, лебните трошки со вино и мелените бадеми.
- Измешајте додека смесата се соедини.
- Длабок стаклен сад со четка намрсете го со масло и наросете го со 2 лажици шеќер.
- Во него ставете ја смесата и гответе на оган врз друг сад со вода на пареа.
- По 60 минути варење, садот тргнете го од оган.
- Во тенџере на оган додајте ги преостанатото вино, циметот, 150 г шеќер и водата, па промешајте.
- Откако содржината ќе зоврие, измешајте ги мелените ореви и преливот додајте го во длабокиот стаклен сад.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во