Рецепти

Туфакии (посно)
Варени јаболки полнети со ореви и суво грозје
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јаболко(12 )
Мед(4 Супени лажици)
Ореви(200 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Цимет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Јаболките се мијат и се длабат од горната страна, но се внимава да не се продупчат.
- Се варат во сокот од јаболка.
- Во меѓувреме се мешаат медот, сувото грозје, мелените или сечкани ореви и ванилиниот шеќер.
- Кога јаболките ќе омекнат и ќе се изладат, се полнат со смесата од ореви и суво грозје.
- Се наросуваат со цимет и со сусам, потоа се сервираат по желба со сладолед од смрзнати банани кои ќе ги измешате во миксер или во блендер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во