Рецепти
Туфакии (посно) Ана Ѓорова

Варени јаболки полнети со ореви и суво грозје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(12 )

Сок од јаболко

Мед(4 Супени лажици)

Ореви(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Цимет(1 Кафена лажица)

Суво грозје

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Јаболките се мијат и се длабат од горната страна, но се внимава да не се продупчат.
  2. Се варат во сокот од јаболка.
  3. Во меѓувреме се мешаат медот, сувото грозје, мелените или сечкани ореви и ванилиниот шеќер.
  4. Кога јаболките ќе омекнат и ќе се изладат, се полнат со смесата од ореви и суво грозје.
  5. Се наросуваат со цимет и со сусам, потоа се сервираат по желба со сладолед од смрзнати банани кои ќе ги измешате во миксер или во блендер.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: