Рецепти
Турски кебап со тиквички
Се нарекува и Кабак кебап
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јунешко мелено месо(500 Грама)
Лук(1 Чешне)
Кромид(4 Главици)
Јајце(1 )
Лебни трошки(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Чили пиперка(3 )
Мајчина душичка во прав(1 Кафена лажица)
Кумин(1 Кафена лажица)
Тиквичка(4 )
Масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 75 минути
- Во еден сад ставете го меленото месо со исечкан кромид, лук, јајца, лебни трошки, сол, бибер, чили пиперка, мајчина душица во прав и кумин.
- Почнете да го мешате со раце и ставете ја смесата да се издинста во сува тава на оган само неколку минути. Потоа тргнете ја и ставете ја во фрижидер да отстои половина час.
- Земете ги тиквичките, измијте ги и исечете ги на кругови или полукругови но сите приближно со иста дебелина заради естетика.
- Ставете ги во сад тиквичките посолете и полејте ги со масло малку да упијат од солта.
- Извадете го месото од фрижидер и почнете да правите топчиња и редете на стапче 4 парчиња тиквичка и 3 топчиња месо.
- На крај кога ќе завршите ставете ги во тава и премачкајте го секое одделно со масло и покријте со алуминиумска фолија.
- Печете на 180°C околу половина час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во