Рецепти
Турски крофни Ана Ѓорова

Турски деликатес

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(400 Грама)

Вода(675 Милилитри)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Брашно(220 Грама)

Путер(1 Супена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Квасец(10 Грама)

Масло(500 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

За сирупот:

  1. Варете го шеќерот во 350 мл вода заедно со лимоновиот сок на умерен оган додека не се растопи.
  2. Оставете го сирупот да врие 10 минути без мешање, па тргнете го од оган и оставете го да се олади.

За крофните:

  1. Брашното измешајте го со растопениот путер и солта.
  2. Квасецот растворете го во млака вода (325 мл) и додајте го на брашното.
  3. Добиеното тесто оставете го на топло место 20 минути.

Финална постапка:

  1. Загрејте го маслото, па намалете ја температурата до умерена.
  2. Со лажица земајте од смесата и спуштајте крофни во врелото масло.
  3. Пржете ги сè додека не нараснат и вадете ги од маслото додека се бели. Потоа пржете ги во истото масло сè додека не заруменат.
  4. Една четвртина од крофните спуштете ги во оладениот сируп и оставете ги да впијат 10 минути.
  5. Повторете го истото со сите крофни, а потоа прелијте ги со останатиот сируп.
  6. Посипете ги готовите крофни со цимет (или со кокос и мелени ф’стаци) и сервирајте ги.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: