Рецепти
Турски крофни
Турски деликатес
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(400 Грама)
Вода(675 Милилитри)
Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)
Брашно(220 Грама)
Путер(1 Супена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Квасец(10 Грама)
Масло(500 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
За сирупот:
- Варете го шеќерот во 350 мл вода заедно со лимоновиот сок на умерен оган додека не се растопи.
- Оставете го сирупот да врие 10 минути без мешање, па тргнете го од оган и оставете го да се олади.
За крофните:
- Брашното измешајте го со растопениот путер и солта.
- Квасецот растворете го во млака вода (325 мл) и додајте го на брашното.
- Добиеното тесто оставете го на топло место 20 минути.
Финална постапка:
- Загрејте го маслото, па намалете ја температурата до умерена.
- Со лажица земајте од смесата и спуштајте крофни во врелото масло.
- Пржете ги сè додека не нараснат и вадете ги од маслото додека се бели. Потоа пржете ги во истото масло сè додека не заруменат.
- Една четвртина од крофните спуштете ги во оладениот сируп и оставете ги да впијат 10 минути.
- Повторете го истото со сите крофни, а потоа прелијте ги со останатиот сируп.
- Посипете ги готовите крофни со цимет (или со кокос и мелени ф’стаци) и сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во