Рецепти
Турски крофни Ана Ѓорова

Турски деликатес

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(400 Грама)

Вода(675 Милилитри)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Брашно(220 Грама)

Путер(1 Супена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Квасец(10 Грама)

Масло(500 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

За сирупот:

  1. Варете го шеќерот во 350 мл вода заедно со лимоновиот сок на умерен оган додека не се растопи.
  2. Оставете го сирупот да врие 10 минути без мешање, па тргнете го од оган и оставете го да се олади.

За крофните:

  1. Брашното измешајте го со растопениот путер и солта.
  2. Квасецот растворете го во млака вода (325 мл) и додајте го на брашното.
  3. Добиеното тесто оставете го на топло место 20 минути.

Финална постапка:

  1. Загрејте го маслото, па намалете ја температурата до умерена.
  2. Со лажица земајте од смесата и спуштајте крофни во врелото масло.
  3. Пржете ги сè додека не нараснат и вадете ги од маслото додека се бели. Потоа пржете ги во истото масло сè додека не заруменат.
  4. Една четвртина од крофните спуштете ги во оладениот сируп и оставете ги да впијат 10 минути.
  5. Повторете го истото со сите крофни, а потоа прелијте ги со останатиот сируп.
  6. Посипете ги готовите крофни со цимет (или со кокос и мелени ф’стаци) и сервирајте ги.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: