Рецепти
Турски ражничи
Турски начин за пилешки ражничи
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(907 Грама)
Лук(5 Чешниња)
Домат(2 )
Сол(1/2 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Суво оригано(1 Кафена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
Свеж магдонос(1/4 Чаша)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Јогурт(1/4 Чаша)
Лимон(2 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути
- Загрејте ја скарата на средна температура.
- Во блендер ставете ги лукот, доматите, сокот од лимон, зачините, маслиновото масло и јогуртот и убаво изблендирајте.
- Месото исечете го на коцки и прелијте го со маринарата.
- На стапче за ражничи наредете го месото а измеѓу секое месо ставете парче лимон.
- Пржете ги ражничите на скара по 2-3 минути на секоја страна.
- Послужете со јогурт.
За јогуртот: Во блендер ставете 2 чаши јогурт, пола чаша ладна вода, пола чаша лед, малку сол, и пола чаша нане или магдонос. Убаво изблендирајте и послужете ладно.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во