Рецепти
Турски ражничи Ана Ристеска

Турски начин за пилешки ражничи

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(907 Грама)

Лук(5 Чешниња)

Домат(2 )

Свеж сок од лимон(1 )

Сол(1/2 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Цимет(1 Кафена лажица)

Свеж магдонос(1/4 Чаша)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Јогурт(1/4 Чаша)

Лимон(2 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути

  1. Загрејте ја скарата на средна температура.
  2. Во блендер ставете ги лукот, доматите, сокот од лимон, зачините, маслиновото масло и јогуртот и убаво изблендирајте.
  3. Месото исечете го на коцки и прелијте го со маринарата.
  4. На стапче за ражничи наредете го месото а измеѓу секое месо ставете парче лимон.
  5. Пржете ги ражничите на скара по 2-3 минути на секоја страна.
  6. Послужете со јогурт.

За јогуртот: Во блендер ставете 2 чаши јогурт, пола чаша ладна вода, пола чаша лед, малку сол, и пола чаша нане или магдонос. Убаво изблендирајте и послужете ладно.

Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: