Рецепти
Унгарска супа од риба (Халасле)
Типично унгарско предјадење од речна риба (крап, сом, кострец) и лути зачини
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Речна риба(1,5 Килограм)
Икри од крап(и млеч )
Црвена пиперка(1 )
Домат(1 )
Кромид(2 Главици)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Чили пиперка(1-2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Рибата (крап, сом, кострец), претходно исчистена од крлушките и утробата и добро измиена (се оставаат само млечта и икрата од неа), се сече на средни парчиња и се посолува.
- Пиперката, доматот и кромидот се сечкаат на мали парчиња.
- Главите и парчињата риба се варат со кромидот во лонец со доволно вода, им се додава црвен пипер и се остава садот на тивок оган уште еден час.
- Се цеди супата и се става во друг сад заедно со варените парчиња риба.
- Се додаваат икрата, млечот, потоа исечканиот домат и пиперката и се вари на прилично силен оган уште 20 минути. Супата не се меша, само се занишува тенџерето од двете страни.
- Подготвената риба се служи со парчиња риба и икра и се гарнира со зелена пиперка. Со рибјата супа секогаш одделно или заедно се служат свежи или лути пиперки и печен бел леб.
- Супата е повкусна доколку чорбата се подготвува од помали, помалку познати видови риба. Таа е вкусна и ако се прави со еден вид, но е многу повкусна доколку се направи со неколку различни видови риба. Обично по халасле супата се служат како главно јадење тестенини со сирење, кисела павлака и пржена сланина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во