Рецепти

Вардарска тава
Богат микс од мешано месо и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(200 Грама)
Чаден пилешки стек(100 Грама)
Свинско месо(200 Грама)
Говедско месо(200 Грама)
Кромид(1-2 Главици)
Морков(2-3 )
Свежи шампињони(500 Грама)
Кисели краставички(3-4 )
Брашно(1-2 Супени лажици)
Ловоров лист(1-2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Исчистете го и исечкајте го кромидот на ситни коцки. Истото сторете го и со морковите.
- Ставете го прво кромидот во еден сад на загреано масло да се пржи. Додајте малку сол, промешајте и додајте ги морковите. Пржете додека да омекне морковот.
- Потоа додајте ги шампињоните крупно сечкани и пржете ги додека да испари водата.
- За тоа време исечкајте го месото на коцки.
- Кога ќе биде готов морковот, додајте ги прво јунешкото месо и пржете го кратко. Потоа додајте го свинското месо и на крај пилешкото како најмеко месо. Динстајте на средна температура додека да омекне месото.
- Додајте ги сечканите кисели краставички, промешајте, зачинете со сол и бибер и префрлете ја смесата во земјена тава.
- Брашното испржете го кратко на малку масло. Додајте му црвен пипер и запржете го месото во тавата, па ставете го да се пече во рерна загреана на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во