Рецепти
Варено јагнешко со компири
Вкусен ручек од зачинето јагнешко месо со гарнир од млади компири
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(1,2 Килограм)
Лук(2 Чешниња)
Рузмарин(1 Супена лажица)
Жалфија(4 Листови)
Брашно(1 Супена лажица)
Оцет(1 Децилитар)
Млад компир(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Од јагнешкото отстранете ги сите масни делови, исечете го на покрупни парчиња и пржете го на 5 лажици масло додека да зарумени.
- Додајте ги рузмаринот, истолчениот лук, исечканата жалфија и малку сол, па добро измешајте ги.
- Посипете го месото со лажица брашно, полијте го со оцетот, кој ќе го оставите да испари, а потоа полијте го со 3 дл топла вода и варете го 1 час поклопено. Додајте по потреба уште вода ако целата вода се апсорбира.
- Испржете ги компирите во тава на малку масло додека да заруменат. Сервирајте го месото со компирите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во