Рецепти
Варено јагнешко со компири Ана Ѓорова

Вкусен ручек од зачинето јагнешко месо со гарнир од млади компири

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(1,2 Килограм)

Лук(2 Чешниња)

Рузмарин(1 Супена лажица)

Жалфија(4 Листови)

Брашно(1 Супена лажица)

Оцет(1 Децилитар)

Млад компир(400 Грама)

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Од јагнешкото отстранете ги сите масни делови, исечете го на покрупни парчиња и пржете го на 5 лажици масло додека да зарумени.
  2. Додајте ги рузмаринот, истолчениот лук, исечканата жалфија и малку сол, па добро измешајте ги.
  3. Посипете го месото со лажица брашно, полијте го со оцетот, кој ќе го оставите да испари, а потоа полијте го со 3 дл топла вода и варете го 1 час поклопено. Додајте по потреба уште вода ако целата вода се апсорбира.
  4. Испржете ги компирите во тава на малку масло додека да заруменат. Сервирајте го месото со компирите.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: