Рецепти
Варило со прокељ и паткино месо Ана Ѓорова

Вкусен ручек од паткино месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Прокељ(600 Грама)

Морков(300 Грама)

Компир(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Димена сланина(150 Грама)

Коцка за супа-говедскa(1 )

Месо од патка(500 Грама)

Сол

Бибер

Сечкан магдонос(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Исчистете го и измијте го прокељот, а поголемите главици исечете ги на половина.
  2. Компирите и морковите исчистете ги, па исечете ги на помали коцки. Ситно исечкајте го и кромидот.
  3. Сланината исечкајте ја многу ситно и пропржете ја во тава без масло. Кога ќе стане крцкава, извадете ја.
  4. Во тавата додајте го кромидот и пржете додека да стане стаклест. Додајте го прокељот и оставете го да се пропржи.
  5. Откако ќе се пропржат кромидот и прокељот, полијте ги со 1,25 л говедска супа и варете на тивок оган 10 минути. Поклопете со капак.
  6. Потоа додајте ги коцките моркови и компири и варете ги уште 15 минути.
  7. Месото од патка измијте го (употребете паткини гради со кожа), избришете го, посолете го и попиперете го. Ставете го во подмачкана тава и печете го 10 минути. Превртете го, па печете го уште 5 минути на другата страна.
  8. Потоа месото исечете го на тенки парчиња, посолете го, попиперете го, посипете го со магдонос и сервирајте го со сланината и прокељот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: