Рецепти
Варило со прокељ и паткино месо
Вкусен ручек од паткино месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Прокељ(600 Грама)
Морков(300 Грама)
Компир(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Димена сланина(150 Грама)
Месо од патка(500 Грама)
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Исчистете го и измијте го прокељот, а поголемите главици исечете ги на половина.
- Компирите и морковите исчистете ги, па исечете ги на помали коцки. Ситно исечкајте го и кромидот.
- Сланината исечкајте ја многу ситно и пропржете ја во тава без масло. Кога ќе стане крцкава, извадете ја.
- Во тавата додајте го кромидот и пржете додека да стане стаклест. Додајте го прокељот и оставете го да се пропржи.
- Откако ќе се пропржат кромидот и прокељот, полијте ги со 1,25 л говедска супа и варете на тивок оган 10 минути. Поклопете со капак.
- Потоа додајте ги коцките моркови и компири и варете ги уште 15 минути.
- Месото од патка измијте го (употребете паткини гради со кожа), избришете го, посолете го и попиперете го. Ставете го во подмачкана тава и печете го 10 минути. Превртете го, па печете го уште 5 минути на другата страна.
- Потоа месото исечете го на тенки парчиња, посолете го, попиперете го, посипете го со магдонос и сервирајте го со сланината и прокељот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во