Рецепти
Варило со прокељ и паткино месо Ана Ѓорова

Вкусен ручек од паткино месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Прокељ(600 Грама)

Морков(300 Грама)

Компир(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Димена сланина(150 Грама)

Коцка за супа-говедскa(1 )

Месо од патка(500 Грама)

Сол

Бибер

Сечкан магдонос(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Исчистете го и измијте го прокељот, а поголемите главици исечете ги на половина.
  2. Компирите и морковите исчистете ги, па исечете ги на помали коцки. Ситно исечкајте го и кромидот.
  3. Сланината исечкајте ја многу ситно и пропржете ја во тава без масло. Кога ќе стане крцкава, извадете ја.
  4. Во тавата додајте го кромидот и пржете додека да стане стаклест. Додајте го прокељот и оставете го да се пропржи.
  5. Откако ќе се пропржат кромидот и прокељот, полијте ги со 1,25 л говедска супа и варете на тивок оган 10 минути. Поклопете со капак.
  6. Потоа додајте ги коцките моркови и компири и варете ги уште 15 минути.
  7. Месото од патка измијте го (употребете паткини гради со кожа), избришете го, посолете го и попиперете го. Ставете го во подмачкана тава и печете го 10 минути. Превртете го, па печете го уште 5 минути на другата страна.
  8. Потоа месото исечете го на тенки парчиња, посолете го, попиперете го, посипете го со магдонос и сервирајте го со сланината и прокељот.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: