Рецепти
Вариво од грашок и морков
Доколку сакате чорбесто јадење, додајте уште малку доматен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Морков(2 )
Грашок(250 Грама)
Тарана(80 Грама)
Доматен сос(3 Децилитри)
Бистра зеленчукова супа(2 Децилитри)
Копар(1 Супена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Кромидот, морковите и келерабата се чистат и се сечат на коцки.
- На малку масло се пржат кромидот и морковите, па се додава келерабата. Заедно се пржат, со постојано мешање, додека омекне зеленчукот.
- Се додава младиот грашок, сето тоа кратко се пржи, па се сипува доматниот сос. Се вари на умерена температура, додавајќи зеленчукова супа по потреба, додека омекне грашокот.
- Пред крајот на варењето се додаваат тараната, копарот и зачини по желба, па се продолжува со варење, со повремено мешање, додека набабри тараната.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во