Рецепти
Вегетаријанска сарма Ана Ѓорова

Сарми со јачмен и зеленчук во вкусен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(1 Главица)

Јајце(2 )

Праз(1 Стебло)

Кромид(1 Главица)

Морков(1 )

Путер(5 Супени лажици)

Јачмен(120 Грама)

Бистра зеленчукова супа(6 Децилитри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Интегрален леб(2 Парчиња)

Мелени бадеми(5 Супени лажици)

Гауда кашкавал(60 Грама)

Слатка павлака(1.5 Децилитри)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Семки од тиква(2 Супени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Исчистете ги кромидот, морковот и празот и ситно исечкајте ги.
  2. Јачменот сварете го.
  3. Во тава загрејте го путерот и додајте ги парчињата зеленчук и јачменовата каша и динстајте додавајќи 4дл готова зеленчукова супа.
  4. Додајте го исечканиот магдонос, изронетиот интегрален леб, мелените бадеми (или ореви), јајцата и изренданиот кашкавал. Зачинете по вкус, тргнете од оган и оставете да отстои 10тина минути.
  5. Листовите од зелката варете ги во зовриена солена вода околу 3 – 5 минути. Кога ќе се оладат листовите, ставете од филот и завиткајте сарма.
  6. Преостанатата зелка ситно исечкајте ја и динстајте ја на загреан путер во тава. Врз тоа ставете ги готовите сарми и динстајте полевајки со преостанатата супа од зеленчук, павлака, црвен пипер и семки од тиква.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: