Рецепти
Вегетаријанска сарма
Сарми со јачмен и зеленчук во вкусен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зелка(1 Главица)
Јајце(2 )
Праз(1 Стебло)
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
Путер(5 Супени лажици)
Јачмен(120 Грама)
Бистра зеленчукова супа(6 Децилитри)
Свеж магдонос(1 Китка)
Интегрален леб(2 Парчиња)
Мелени бадеми(5 Супени лажици)
Гауда кашкавал(60 Грама)
Слатка павлака(1.5 Децилитри)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Семки од тиква(2 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Исчистете ги кромидот, морковот и празот и ситно исечкајте ги.
- Јачменот сварете го.
- Во тава загрејте го путерот и додајте ги парчињата зеленчук и јачменовата каша и динстајте додавајќи 4дл готова зеленчукова супа.
- Додајте го исечканиот магдонос, изронетиот интегрален леб, мелените бадеми (или ореви), јајцата и изренданиот кашкавал. Зачинете по вкус, тргнете од оган и оставете да отстои 10тина минути.
- Листовите од зелката варете ги во зовриена солена вода околу 3 – 5 минути. Кога ќе се оладат листовите, ставете од филот и завиткајте сарма.
- Преостанатата зелка ситно исечкајте ја и динстајте ја на загреан путер во тава. Врз тоа ставете ги готовите сарми и динстајте полевајки со преостанатата супа од зеленчук, павлака, црвен пипер и семки од тиква.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во