Рецепти
Вегетаријанска сарма Ана Ѓорова

Сарми со јачмен и зеленчук во вкусен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(1 Главица)

Јајце(2 )

Праз(1 Стебло)

Кромид(1 Главица)

Морков(1 )

Путер(5 Супени лажици)

Јачмен(120 Грама)

Бистра зеленчукова супа(6 Децилитри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Интегрален леб(2 Парчиња)

Мелени бадеми(5 Супени лажици)

Гауда кашкавал(60 Грама)

Слатка павлака(1.5 Децилитри)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Семки од тиква(2 Супени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Исчистете ги кромидот, морковот и празот и ситно исечкајте ги.
  2. Јачменот сварете го.
  3. Во тава загрејте го путерот и додајте ги парчињата зеленчук и јачменовата каша и динстајте додавајќи 4дл готова зеленчукова супа.
  4. Додајте го исечканиот магдонос, изронетиот интегрален леб, мелените бадеми (или ореви), јајцата и изренданиот кашкавал. Зачинете по вкус, тргнете од оган и оставете да отстои 10тина минути.
  5. Листовите од зелката варете ги во зовриена солена вода околу 3 – 5 минути. Кога ќе се оладат листовите, ставете од филот и завиткајте сарма.
  6. Преостанатата зелка ситно исечкајте ја и динстајте ја на загреан путер во тава. Врз тоа ставете ги готовите сарми и динстајте полевајки со преостанатата супа од зеленчук, павлака, црвен пипер и семки од тиква.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: