Рецепти
Зајачко месо со рузмарин
Динстано зајачко месо со ароматични зачини и билки во бело вино – превкусен специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(1 Килограм)
Сланина(30 Грама)
Рузмарин(1 Гранче)
Мајчина душичка(1 Китка)
Жалфија(3 Листови)
Лук(1 Чешне)
Кромид(1 Главица)
Бело вино(1/2 Чаша)
Масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Лукот и кромидот излупете ги и исечкајте ги ситно со сланината и со половина од ароматичните тревки.
- Пржете го зајачкото месо, претходно исечено на парчиња, на масло 5 минути мешајќи го, па додајте ги исечканите состојки.
- Посолете, попиперете и полијте со виното, па динстајте го месото уште 30 минути со повремено мешање.
- На крајот од пржењето месото треба да биде меко и заруменето. Посипете го со останатите тревки и послужете го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во