Рецепти
Зајак на ловечки начин Ана Ѓорова

Печен, мариниран зајак со сос од шампињони и лук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 4 часа.

  1. Зајакот се става во плех да се маринира со бело вино, масло, вегета, црвен пипер, бибер и сол неколку часа.
  2. По неколку часа во истото плехче се додаваат сечкани моркови, 3-4 чешниња сечкан лук и половина тегла шампињони. Плехот се завиткува во алуминиумска фолија и се става на печење 2 часа во загреана рерна на 200°C .
  3. Во меѓувреме се подготвува сос така што брашното се пржи во врело масло, се додаваат 2-3 чешниња ситно сечкан лук, свежо исцеден сок од половина лимон, сол, вегета, бибер по вкус и половина тегла шампињони.
  4. Смесата се меша и се додава 200 мл вода и се вари додека сосот згусне.
  5. Со готовиот сос се прелева печениот зајак и се сервира со варен ориз.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: