Рецепти
Зајак на ловечки начин
Печен, мариниран зајак со сос од шампињони и лук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(1,5 - 2 Килограми)
Морков(2-3 )
Маринирани шампињони(1 тегла )
Лук(5-6 Чешниња)
Брашно(1 Супена лажица)
Лимон(1/2 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 4 часа.
- Зајакот се става во плех да се маринира со бело вино, масло, вегета, црвен пипер, бибер и сол неколку часа.
- По неколку часа во истото плехче се додаваат сечкани моркови, 3-4 чешниња сечкан лук и половина тегла шампињони. Плехот се завиткува во алуминиумска фолија и се става на печење 2 часа во загреана рерна на 200°C .
- Во меѓувреме се подготвува сос така што брашното се пржи во врело масло, се додаваат 2-3 чешниња ситно сечкан лук, свежо исцеден сок од половина лимон, сол, вегета, бибер по вкус и половина тегла шампињони.
- Смесата се меша и се додава 200 мл вода и се вари додека сосот згусне.
- Со готовиот сос се прелева печениот зајак и се сервира со варен ориз.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во