Рецепти
Зајак на ловечки начин Ана Ѓорова

Печен, мариниран зајак со сос од шампињони и лук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 4 часа.

  1. Зајакот се става во плех да се маринира со бело вино, масло, вегета, црвен пипер, бибер и сол неколку часа.
  2. По неколку часа во истото плехче се додаваат сечкани моркови, 3-4 чешниња сечкан лук и половина тегла шампињони. Плехот се завиткува во алуминиумска фолија и се става на печење 2 часа во загреана рерна на 200°C .
  3. Во меѓувреме се подготвува сос така што брашното се пржи во врело масло, се додаваат 2-3 чешниња ситно сечкан лук, свежо исцеден сок од половина лимон, сол, вегета, бибер по вкус и половина тегла шампињони.
  4. Смесата се меша и се додава 200 мл вода и се вари додека сосот згусне.
  5. Со готовиот сос се прелева печениот зајак и се сервира со варен ориз.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: