Рецепти
Затворени пици
Вкусни, домашни пици како совршена идеја за ручек или вечера за Вас и пријателите
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сол(1 Кафена лажица)
Горчлив ликер(1 Кафена лажица)
Јајце(1 )
Газирана вода(1 Чаша)
Млеко(1 Чаша)
Вода(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Квасец(1 )
Брашно(1 Килограм)
Рендан кашкавал(200 Грама)
Домат(2-3 )
Свежи шампињони(100 Грама)
Шунка(200 Грама)
Павлака(100 Милилитри)
Суво оригано(1 Супена лажица)
Кечап(3-4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Квасецот измешајте го во малку млака вода и оставете го да стаса.
- Потоа со дланките се замесува тесто од брашното, ликерот, јајцето, киселата вода, млекото, обичната вода, маслото, прашакот за печиво и стасаниот квасец.
- Тестото се дели на 10-12 топчиња кои се покриваат со кујнска крпа и се оставаат на топло да стасаат.
- Во меѓувреме измешајте исечкани домати, шунка, печурки, рендан кашкавал и павлака. Додајте оригано и други зачини по вкус.
- Откако ќе стасаат и ќе го зголемат волуменот, од топчињата се сукаат кори со средни димензии.
- На едната половина од кората се става од филот и се затвара со другата половина. Постапката повторете ја со останатите кори и формирајте затворени пици.
- Затворените пици се редат во намастена тава, се премачкуваат со кечап и се печат додека тестото не зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во