Рецепти
Зебра колач Ана Ѓорова

Декоративен колач со бадеми и какао што изгледа одлично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(1 Чаша)

Брашно(2 Чаши)

Млеко(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Ванилин шеќер(1 )

Прашок за печиво(1 )

Какао(2 Супени лажици)

Лимон(1 )

Портокал(1 )

Мелени бадеми(100 Грама)

Бело суво грозје(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се матат јајцата со шеќерот и со ванилиниот шеќер, потоа им се додава маслото и млекото. Се промешува, па се додава брашното помешано со печивото и со мелените бадеми.
  2. На крајот се додаваат и сувото грозје (попарено со топла вода и исцедено) и кората од лимон и портокал.
  3. Смесата се дели на два дела. Во едниот дел се става какаото, помешано со неколку капки вода за да нема грутчиња.
  4. Во подлабок, тркалезен сад бр. 26, премачкан со масло и посипан со брашно, на средината во садот се ставаат по 4 супени лажици, прво од едната смеса, па од другата смеса, водејќи сметка секогаш да се ставаат на средина, а самата смеса се разлева и прави идентични шарени кругови.

 

zebra kolac

 

5. Откако ќе се потрошат двете смеси, колачот се става во загреана рерна и се пече на 180 степени околу 40 минути.

6. Откако ќе се испече колачот, се остава 10 минути да се излади и се вади на чинија до целосно ладење.

Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: