Рецепти
Зебра колач
Декоративен колач со бадеми и какао што изгледа одлично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(1 Чаша)
Брашно(2 Чаши)
Млеко(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Ванилин шеќер(1 )
Прашок за печиво(1 )
Какао(2 Супени лажици)
Лимон(1 )
Портокал(1 )
Мелени бадеми(100 Грама)
Бело суво грозје(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се матат јајцата со шеќерот и со ванилиниот шеќер, потоа им се додава маслото и млекото. Се промешува, па се додава брашното помешано со печивото и со мелените бадеми.
- На крајот се додаваат и сувото грозје (попарено со топла вода и исцедено) и кората од лимон и портокал.
- Смесата се дели на два дела. Во едниот дел се става какаото, помешано со неколку капки вода за да нема грутчиња.
- Во подлабок, тркалезен сад бр. 26, премачкан со масло и посипан со брашно, на средината во садот се ставаат по 4 супени лажици, прво од едната смеса, па од другата смеса, водејќи сметка секогаш да се ставаат на средина, а самата смеса се разлева и прави идентични шарени кругови.
5. Откако ќе се потрошат двете смеси, колачот се става во загреана рерна и се пече на 180 степени околу 40 минути.
6. Откако ќе се испече колачот, се остава 10 минути да се излади и се вади на чинија до целосно ладење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во