Рецепти
Зебра колач Ана Ѓорова

Декоративен колач со бадеми и какао што изгледа одлично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(1 Чаша)

Брашно(2 Чаши)

Млеко(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Ванилин шеќер(1 )

Прашок за печиво(1 )

Какао(2 Супени лажици)

Лимон(1 )

Портокал(1 )

Мелени бадеми(100 Грама)

Бело суво грозје(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се матат јајцата со шеќерот и со ванилиниот шеќер, потоа им се додава маслото и млекото. Се промешува, па се додава брашното помешано со печивото и со мелените бадеми.
  2. На крајот се додаваат и сувото грозје (попарено со топла вода и исцедено) и кората од лимон и портокал.
  3. Смесата се дели на два дела. Во едниот дел се става какаото, помешано со неколку капки вода за да нема грутчиња.
  4. Во подлабок, тркалезен сад бр. 26, премачкан со масло и посипан со брашно, на средината во садот се ставаат по 4 супени лажици, прво од едната смеса, па од другата смеса, водејќи сметка секогаш да се ставаат на средина, а самата смеса се разлева и прави идентични шарени кругови.

 

zebra kolac

 

5. Откако ќе се потрошат двете смеси, колачот се става во загреана рерна и се пече на 180 степени околу 40 минути.

6. Откако ќе се испече колачот, се остава 10 минути да се излади и се вади на чинија до целосно ладење.

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: